Vorige Artikel 8 van 13 Volgende

Flitsen in de sneeuw

Flitsen.... meestal ben ik er voor buitenshoots geen fan van. Ik weet dat je er waanzinnige dingen mee kunt doen en zo nu en dan gebruik ik het ook buiten de studio, zo ook vandaag. Want vandaag sneeuwde het. En wanneer de sneeuwvlokken niet heel groot zijn dan zul je weinig van de sneeuwvlokken terug zien op je foto.

Maarrrrr, als je flitst dan weerkaatst je flitslicht tegen de sneeuwvlokken en dan worden van voor naar achter alle sneeuwvlokken uitgelicht. Daar heb ik even mee geëxperimenteerd vandaag.

Flitsen in de sneeuw

Flitsen in de sneeuw - fotografie blog in2pictures.nl fotografie

Deze twee bovenstaande foto's zijn niet ingefllitst. Je ziet wel wat vlokjes bij de bomen maar die moet je zoeken. De foto is wel heel natuurlijk belicht. De ogen liggen wat meer in het donker er is geen zonnetje wat de ogen kan doen oplichten. De richting waarin je fotografeert kan nog wel verschil maken voor beter uitgelichte ogen, maar ik had in deze situatie niet heel veel keuze qua standpunt.

Deze foto's zijn niet ingefllitst. Je ziet wel wat vlokjes bij de bomen maar die moet je zoeken. De foto is wel heel natuurlijk belicht.
Deze foto is wel ingeflitst. Nu verschijnen de kleine sneeuwvlokjes ineens wel. Doordat de flitst weerkaatst op de sneeuwvlokken.
Aan de foto zie je dat er geflitst is door het lichtje in de ogen van de Schotse Hooglander. De vlokjes blijven altijd het best zichtbaar tegen een donkere achtergrond. Je ziet ze duidelijk bij de bomen en bij beide Hooglanders. 
Deze foto's zijn niet ingefllitst. Je ziet wel wat vlokjes bij de bomen maar die moet je zoeken. De foto is wel heel natuurlijk belicht.
Ook deze foto is ingeflitst. Op de zijkant van de rug van de hooglander zie je een grote lichte vlek. Dit is een sneeuwvlok die dichter bij de lens was. Door dit effect werkt dit minder goed wanneer het grotere vlokken sneeuwt. Dan krijg je uiteraard veel meer van dit soort lichtvlekken. Die zijn soms wel en vaak minder gewenst. Het is dus een beetje afhankelijk van de situatie of deze theorie werkt of niet.

Op alle voorbeelden sneeuwde het met de zelfde lage intensiteit, de verschillen worden groter wanneer het iets intenser sneeuwt. Maar zoals ik al zei, let op, als het hard sneeuwt dan zie je de flokken echt wel op je foto, dan hoef je waarschijnlijk niet te flitsen. Het is wel erg leuk om er mee te experimenteren. Het verschil is heel subtiel en dat is precies waar ik persoonlijk erg van houd.

Houdt er rekening mee dat ik bij deze foto's een opzet/reportage flitser gebruikt heb met een flinke diffuser. Daarnaast heb ik de flitskracht op -2/3e gezet. Wanneer je voluit flitst dan wordt de het of veel te fel of heel lelijk door de ontstane schaduwen.

Super leuk om eens mee te experimenteren.

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel