DE UITSLAG! Maandchallenge Augustus 2017 - Straatfotografie

Oh oh, wat hadden jullie het moeilijk deze maand!

We hebben in ieder geval allemaal geleerd dat niet alle vormen van fotografie makkelijk te toen zijn. Straatfotografie werpt een paar drempels op. Zo moet je op de juiste plaats op het juiste moment zijn, maar daarnaast moet je ook een bepaalde dosis lef hebben!

Dat laatste is qua fotografie waar het mij soms aan ontbreekt. Ik probeer mij altijd zo nonchalant mogelijk te gedragen, maar toch voelt het soms als ongepast wanneer je iemand ongevraagd fotografeert. Ik heb begrepen dat een aantal van jullie dat ook zo ervaren hebben. Maar het is goed om dit eens mee te maken. Te ervaren hoe het is om jezelf voor dilemma's te stellen, daar leer je van en je groeit ervan als (hobby)fotograaf. 
Je hebt in deze opdracht ook moeten leren om snel te handelen, snel scherpstellen, richten, afdrukken en dan hopen dat het allemaal op z'n plek valt. Het was spannend deze maand! En dat is leuk. 

Het aantal inzendingen was minder dan vorige maand, daaraan merk ik dat het niet voor iedereen is weggelegd om deze challenge te volbrengen. Dat geeft ook niet, maar ik beloof wel om voor de volgende maand een challenge te kiezen die iedereen aan kan gaan.

Carlos Berkhout had ik al aan jullie voorgesteld. Je vindt zijn werk via de volgende digitale wegen:
Website: Crlberkhout.com
Facebook: https://m.facebook.com/crlberkhout/
Instagram: Instagram.com/crlberkhout

Carlos zit op het Grafysch Lyceum en fotografeerde al heel fanatiek op de middelbare school. Ik heb hem door de jaren heen zien groeien en hem zien ontdekken dat hij houdt van mensen fotograferen. De manier waarop hij dat doet is prachtig en uniek. Hij weet de ziel van de mensen bloot te leggen en dat is knap. Vaak zijn het mensen van de straat. Juist daarom koos ik Carlos als gast jurylid van deze challenge.

Bedankt Carlos voor je bijdrage.

En door naar de uitslag..... rapapa rapapa.... 

De uitslag was verre van unaniem deze keer. Sterker nog alle foto's in de top 5 kregen van 4 van de 5 beoordelaars punten. Oftewel elke foto kreeg van 1 of meer personen geen punten en dat terwijl we minder ingezonden foto's hadden. Maar dat neemt niet weg dat we wel een geweldige top 5 hebben weten te behalen!

De toppers van deze maand zijn geworden....

Op nummer 1:
Esmeralda Leeflang
Esmeralda is nieuw in de fotoclub en doet voor het eerst mee aan een challenge.
Deze fantastische foto kreeg maar liefst 35 van de 50 punten! Van mij kreeg je de volle 10 punten Esmeralda, daarnaast nog een 9 en twee keer een 8. Je had je foto al ingestuurd voordat de maand Augustus nog maar begonnen was. Dat betekent dat je de foto al eerder gemaakt had en dat je er zo blij mee was dat je meteen wist, aan deze challenge moet ik mee doen. En die gedachte is heel terecht. 
De foto is spannend, druk, er is veel te zien. Ook zonder de prachtige nabewerking had het een fantastische plaat geweest, hoewel deze nabewerking zeker in de smaak valt. Er is zo veel te zien dat je elke keer dat je kijkt weer wat nieuws ontdekt (ik kon bijna geen plekje vinden om de Topper button te plaatsen). Dat is waar straatfotografie over gaat. Dat je geprikkeld wordt door een foto. Of dat nu door de rust of juist de drukte komt maakt niet uit. Een winnende foto is voor mij een foto waar je naar wilt blijven kijken en in dat opzicht vind ik jou zeker de terechte winnaar. Gelukkig waren er meer die er zo over dachten. Esmeralda van harte gefeliciteerd met de eerste plaats in deze fotochallenge. Jouw foto zal een maand lang de omslagfoto van onze fotoclub facebook pagina zijn. 
Straatfotografie (Topper 1) 35punten.jpg


Op nummer 2:
Jacqueline van der Kooij (nog wel van der Kooij, over twee weken heet ze anders, weet ik uit zeer betrouwbare bron).
Jacqueline fotografeert al wat langer, maar ook voor haar is straatfotografie geen dagelijkse kost. Deze foto is een typisch gevalletje, op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Wat een heerlijke foto. De stoere man met kaal hoofd vol tatoeages eet een heerlijk frietje. De uitgestoken tong maakt de foto helemaal af! Wat een topfoto. Gefeliciteerd Jacqueline, de foto krijgt 30 punten waarvan een 9!

Straatfotografie (Topper 2) 30punten.jpg


Op nummer 3:
Bianca Koerten
Bianca kennen wij nog van de vorige challenge en daarnaast is zij lekker actief in de fotoclub. Deze foto is bijna aandoenlijk. De oudere indiaan zit op zijn gemak zijn kunsten te vertonen (volgens mij tijdens de vestingdagen in Hellevoetsluis). Iedereen had een foto van deze man kunnen schieten, maar Bianca koos voor deze extreme close-up en dat is meteen wat deze foto bijzonder maakt. 
De korte afstand maakt de foto bijna intiem, je voelt zijn warmte door het scherm komen. Maar liefst 4 mensen beoordeelden jouw foto en gaven de foto 28 punten waarvan een 9 en een 8.

Straatfotografie (Topper 3) 28punten.jpg


Op nummer 4:
Daphne Scholte
Daphne won de allereerste challenge, bij de tweede challenge zat ze net naast de top 5, maar nu is ze terug op de 4e plaats met 27 punten waarvan een 8!
Dit is een foto die vooral interessant gemaakt wordt door de nabewerking. Het is in de eerste plaats natuurlijk gewoon een heerlijke compositie en er gebeurt zeker wel wat in beeld, maar de foto kijkt gewoon lekker. En de nabewerking heeft hier zoveel invloed op dat het de aandacht trekt. Soms is dit dus toch erg belangrijk. Iedere beoordelaar krijgt de instructie om door de nabewerking heen te kijken hoor overigens, dus laat je gebrek aan kennis over nabewerking je nooit belemmeren om mee te doen. Maar in dit geval was het onmogelijk om de foto zonder deze prachtige zachte tonen anders te zien dan zoals hij nu is.
Straatfotografie (Topper 4) 27punten.jpg


Op nummer 5:
Gera Verstegen - 24,7 punten
Daar is ze weer hoor, de vorige keer wist ze ook al met een telefoonfoto door te dringen in de top 5 en ze flikt hem nu gewoon weer!
Deze foto is het bewijs dat je geen kennis van nabewerking nodig hebt en geen dure camera nodig hebt om een goede foto te schieten. Ook deze foto is door 4 van de 5 beoordelaars opgevallen en beoordeelt met mooie punten. Chapeau Gera!!
Het is ook gewoon een leuk plaatje, juiste plaats, juiste tijd en het lef om je telefoon te pakken, er bovenop te gaan staan en de foto te schieten. Goed gedaan!

Straatfotografie (Topper 5) 24,7punten.jpgEervolle vermelding wil ik nog even geven aan Anja
Haar foto werd tot nummer 1 gekroond door Carlos Berkhout. Je kreeg van hem 8,1 punten. Helaas was er daarnaast maar 1 beoordelaar die de foto in zijn/haar top 10 heeft geplaatst waardoor de foto niet in de top 5 is beland. Dit is wat Carlos er over kwijt wilde:
"Waarom deze foto voor mij nummer 1 is geworden. Er is een goed moment vast gelegd op een leuke plek. Wat mij vooral aanspreek bij deze foto, is dat er goed gebruik is gemaakt van de zwart-wit bewerking. Daarbij is het een erg goede momentopname. De jongen in de foto heeft donkere kleren aan en staat daarbij ook nog eens aan de kant met de zwarte schaak stukken. Door de foto zwart wit te maken, klopt het plaatje helemaal." 
Gefeliciteerd Anja met je eervolle vermelding!
Straatfotografie eervolle vermelding-13,1 punten.jpg

NOG GEEN LID VAN DE FOTOCLUB VAN IN2PICTURES.NL FOTOGRAFIE? MELD JE DAN SNEL AAN OP FACEBOOK:
https://www.facebook.com/groups/in2pictures.fotoclub/

© 2016 - 2022 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel