Februari 2018 - Silhouet

Maandchallenge februari.jpg

Op 8 februari ben ik te gast bij Fotoclub F22 in de Boekenstal in Poortugaal. Zij behandelen daar het thema Silhouet en hebben mij gevraagd daar bij aanwezig te zijn en wat van mijn eigen werk te laten zien. Dus toen ik een thema moest bedenken voor de maand februari was de beslissing snel genomen. 

Silhouet is het thema van deze maand!

Wat is een silhouet?
Een silhouet is een visueel beeld van een ondoorzichtig object (persoon, voorwerp, gebouw, vogel, enz.), dat een goed contrast heeft met de achtergrond, en daardoor een duidelijke vorm, maar egaal van kleur is (in het algemeen zwart of grijs), doordat er weinig licht opvalt dat gereflecteerd zou kunnen worden, in verhouding tot de helderheid van het achtergrondlicht.

Dus er is een duidelijk onderwerp in de foto. Dit onderwerp is goed herkenbaar maar zeer onderbelicht, waardoor het zwart of donkergrijs wordt afgebeeld. Er zijn weinig tot geen details te herkennen in de voorgrond van het onderwerp. 

Hoe maak je een silhouet?
Door het onderwerp tegen een veel fellere achtergrond te plaatsen en dan het licht te meten op de achtergrond. Je zoekt dus in eerste instantie naar een mooie achtergrond en je zet dan je onderwerp recht tegen het licht in in je beeld.

Voor mensen die niet weten hoe ze licht moeten meten, geen nood. Op de automatische stand kan je camera of telefoon het grote contrastverschil niet aan en zal bij de juiste omstandigheden je onderwerp sowieso onderbelicht worden. Maar het is natuurlijk een veel grotere uitdaging om deze challenge nu eens goed technisch aan te pakken. Dus pak je workshop instructies er nog eens bij als je ooit bij mij op workshop geweest bent.
Zoek op hoe het ook alweer zat met licht meten en meet je licht op de achtergrond, zodat die spectaculaire lucht mooi uitkomt op de foto. Je onderwerp wordt dan als vanzelf veel donkerder weergegeven omdat je niet op je onderwerp meet maar op de veel lichtere achtergrond. Is je onderwerp niet donker genoeg schuif dan nog iets minder naar de - kant om de totale foto nog wat donkerder te maken.
Fotografeer je op Av of Tv, dan zou je je belichtingscompensatie kunnen gebruiken en daarin een stop in de min gaan zitten. Dit is de +/- knop op je camera, je kiest hierbij of je de foto iets lichter of iets donker wilt hebben. Je kiest dan uiteraard voor donkerder. 

Maar met de juiste techniek alleen ben je er nog niet.
Een goed silhouet is los van de achtergrond. Twee mensen die tegen elkaar aan staan vormen een blok en geen duidelijk silhouet. Let daar dus op. Ga laag bij de grond om storende elementen op de achtergrond uit je silhouet weg te houden. Je kunt ook prachtige stadsbeelden als silhouet hebben of dieren. Je kunt het overal uitvoeren waar je ruimte om je onderwerp heen hebt zodat deze los komt van de achtergrond en waar je voldoende tegenlicht hebt. 
In deze tijd van het jaar staat de zon nog niet al te hoog en zijn de zonsondergangen of zonsopkomsten nog op redelijke tijden, dus deze challenge is prima te doen.
Wanneer je een persoon van de zijkant fotografeert dan werkt dat qua silhouet vaak beter dan van de voor of de achterkant. 

En geloof mij, als het je lukt dan ben je verkocht. Silhouetten kunnen betoverend mooi zijn! Je kunt net als in mijn voorbeeld ervoor kiezen om bijvoorbeeld bomen mee te laten doen in je silhouet. Je creëert dan een mooi kader.

Succes en heel veel plezier met deze challenge!

Oh ja... je stuurt je foto's naar FOTOCLUB@ IN2PICTURES.NL (NIET naar klantenservice of monique@ in2pictures.nl).
Je stuurt maximaal drie foto's in en zorgt dat deze niet kleiner zijn dan 1500 pixels aan de langste zijde.
Je plaatst geen naam in de foto, wel in de omschrijving van de foto.

Houdt je horizon recht!!! Als je horizon echt té scheef is dan haal ik de foto uit de maandchallenge. We moeten er echt naar streven om deze gewoonte af te leren. Dus fotografeer recht of zet je foto recht voordat je hem instuurt. 

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel