April 2018 - Bewegingsonscherpte

Oke zitten jullie stevig??

Ik ga jullie alvast het thema voor de maandchallenge van April onthullen... dan hebben jullie een paar dagen extra.


Ik ga jullie nu een challenge geven, die voor velen een echte challenge zal zijn. Dit wordt een lastige technische challenge.Jullie waren deze maand zo creatief bezig dat ik deze nu wel aan durf. (En voor Harry, die het thema mocht bedenken.... hij zei "draaien, wieltje..." naar aanleiding van het draaien aan het sluitertijdwieltje tijdens de workshop afgelopen zondag. Ik moest dit wel wat verduidelijken en koos daarom voor bewegingsonscherpte, vanwege het "draaien" gedeelte van zijn keuze)


Maarrrrr.... een voordeel van deze moeilijke challenge is... de foto's hoeven niet scherp te zijn! Integendeel.


De challenge van de maand april is:
BEWEGINGSONSCHERPTE!!


Je gebruikt in je foto's dus bewust een tragere sluitertijd, waardoor een deel van of de hele foto onscherp is.Dit mag zijn een panningfoto (zogenaamde meegetrokken foto) , daarbij is je onderwerp scherp en de achtergrond wazig (denk hierbij aan sportfoto's/raceautofoto's). Of een bewust bewogen foto waardoor een mooie structuur ontstaat, zie mijn voorbeelden van de bloemen en het riet.

Opvliegende vogels met bewogen vleugels zijn ook erg mooi! Maar het kan ook een dansfoto zijn zoals in het andere voorbeeld. Daarin is geflitst op het laatste gordijn met een trage sluitertijd, maar dit is voor de gevorderde studiofotografen, hoewel dit ook gewoon buiten kan in het donker met een opzetflitser. Je hebt wel een lichtje op je model nodig om scherp te kunnen stellen.

Je kunt ook spookfoto's maken, of lichttekeningen maken... er kan dus van alles, maar is het makkelijk?? Nee, niet perse, maar als het makkelijk was dan was het geen challenge toch?? Bij deze laatste twee voorbeelden beweeg je de camera niet, maar beweegt de persoon die voor de camera staat. Dat mag dus ook.Een laatste optie is om in of uit te zoomen met je objectief terwijl je een foto neemt. Ook dit geeft een ontzettend grappig effect waardoor je de foto ingetrokken wordt.


Tip:


De bloemenfoto is met 0,4 seconden geschoten met een langzame beweging, zodat het nog wel enigszins herkenbaar is.Het riet is op 1/30e seconde geschoten met een opwaardse beweging. De foto van het hert is op 1/40e van een seconde geschoten. Deze foto is overigens verre van perfect, maar het geeft een beetje aan wat de bedoeling is.

Je kunt hiervoor op M fotograferen (voor de workshop cursisten van afgelopen zondag, je stelt dan eerst je sluitertijd in en past daar je diafragma op aan, andersom dan van de week dus) of je gebruikt de Tv stand en kiest een passende sluitertijd, zie hierboven. Als bovengenoemde sluitertijd voor jou niet werkt, dan pas je dat uiteraard aan. In deze stand bepaal je zelf je sluitertijd en hoef je niet na te denken over diafragma.Oh ja... en bij deze foto's beweeg je dus je camera tijdens het fotograferen. Heel erg tegengesteld aan wat je gewend bent dus!

Het is niet makkelijk, maar wel een geweldige kick als het lukt!!! Dus kruip uit je comfortzone en ga aan de slag!

Wat niet de bedoeling is, is dat de foto gewoon een wazige foto is, het moet wel iets artistieks of een functie hebben. Ga proberen, het kan ook gewoon binnen als het weer niet zo lekker is.

Oh ja.... en voordat jullie nu echt helemaal in de stress schieten en niet meer mee durven doen... De maand mei zal in het teken staan van de LENTE, dus daar kun je ondertussen ook alvast mee aan de slag, als je even je gedachten van deze challenge wil afhalen. Lekker makkelijk, lieflijk en luchtig! Haha... Hiervoor mag je pas in mei inzenden!!! Anders ben ik het overzicht kwijt.


Good Luck!


Als je hulp nodig hebt, trek aan de bel op de fotoclub.


Denk er aan maximaal 3 foto's mailen naar fotoclub @in2pictures.nl (zonder spatie). Zorg dat je je foto's niet te veel verkleind. Het is niet toegestaan om screenshots in te sturen. Deadline is 25 april!

© 2016 - 2022 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel