Juni 2018 - Grote Grazers

De maandchallenge voor de maand juni 2018 is geworden:

GROTE GRAZERS!!

En dan staat er in kleine letters bij, liefst in het wild.... dit is echter geen regel, wel een pré. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om op het gemak in het wild naar grote grazers te zoeken, daarom mag het ook best een manegepaard zijn, maar dan moet je wel extra je creativiteit aanspreken om er toch een zo'n natuurlijk mogelijk plaatje van te schieten.

Wat zijn grote grazers?? Denk aan herten, paarden, koeien, Schotse hooglanders. Deze komen allemaal veelvuldig voor in Nederland. Ben je in het buitenland op safari geweest, dan mag dat ook uiteraard. Schapen en varkens zijn te klein voor deze challenge.

Tip bij het fotograferen van wilde dieren. Doe voorzichting. We zeggen wel eens, "alles voor het perfecte plaatje", maar in dit geval zou ik dat toch een beetje willen minimaliseren. Gebruik vooral je zoomlens om in te zoomen op een dier zodat je afstand kunt behouden. Een close up is niet altijd nodig, het kan ook heel mooi zijn om juist de omgeving een rol te laten spelen, zo benadruk je het leefgebied van de dieren. Dit laatste kan ook prima met een groothoek lens (zie de foto van de Schotse Hooglanders in het Ruigeplaatbos). En respecteer de natuur. Jij bent te gast in hun leefgebied. Kijk naar de signalen van het dier. Ze geven duidelijk aan wanneer je te dicht bij komt.


Heb je niet het lef of de mogelijkheid om de vrije natuur in te trekken, bezoek dan eens de dierentuin en probeer daar een mooie foto te schieten van een grote grazer. Zorg daarbij dan wel dat je duidelijke tekenen van de dierentuin (zoals omheining en voerbakken) uit beeld laat indien mogelijk.

Hoe zorg je nu dat je straks gaat opvallen tussen alle inzendingen?? Zoek naar een minder standaard beeld. Pak eens een ander standpunt, gebruik tegenlicht, laat de omgeving meedoen, ga vroeg of juist laat op pad (dit komt vaak de sfeer in de foto ten goede), zoek naar een mooie interactie tussen twee dieren bijvoorbeeld. Dat kan allemaal bijdragen aan een mooi plaatje. Neem de tijd en neem geen genoegen met een kiekje, daag jezelf uit om het elke keer nog een beetje mooier te maken.

Wanneer je besluit een natuurgebied te bezoeken, verdiep je er dan vooraf in, zodat je op de hoogte bent van het moment waarop je het gewenste dier het beste kunt spotten. Check ook op welke tijdstippen je een gebied mag bezoeken. Mijn voorbeeldfoto van het wilde paard op de Veluwe is nog voor zonsopkomst geschoten. En dat is een tijdstip waarop je de Posbank niet op mag. De foto is dan ook geschoten tijdens een speciaal wandelevenement (de Midzomernachtloop). De kans om dit nog een keer te doen ga ik dus waarschijnlijk nooit meer krijgen.

Heb je je nog niet aangemeld bij mijn facebook fotoclub?? Doe dat dan hier: https://www.facebook.com/groups/in2pictures.fotoclub/

Om mee te doen aan de challenge post je je foto's NIET op de fotoclub. Je stuurt maximaal 3 foto's per e-mail naar fotoclub@in2pictures.nl. Dit doe je uiterlijk op 25 juni. 


​Belangrijk! Lees de regels op de Maandchallenge Hoofdpagina op de website:

Regels voor het meedoen en beoordelen van de maandchallenge vind je HIER!

Degene die de meeste likes heeft gekregen van de overige fotoclub leden is de winnaar van de challenge! Die foto wordt omslagfoto van de maand. 


 

 

 

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel