November 2018 - Architectuur

I'm back!!! Uitgerust en wel en met een overvolle mailbox!

De foto's van de oktober challenge ga ik zo allemaal bekijken, maar omdat het al 1 november is wil ik toch maar alvast de maandchallenge voor november bekend maken!

En dat is een uitdagende weer deze keer!! Eentje die voor velen buiten de comfortzone zal gaan. Maar juist daarom MOET je meedoen! Want alleen maar schieten wat je leuk vind dat geeft minder uitdaging. Wellicht zullen door deze keuze ook weer mensen mee gaan doen die juist minder met de natuur hebben, daar hoop ik ook een beetje op eigenlijk. Nieuwe namen, nieuwe stijl foto's! Kom maar op, ik ben er klaar voor.

Het thema was al te verwachten natuurlijk omdat ik dit onderwerp ook al in de poll had staan laatst.

ARCHITEKTUUR is de maandchallenge van November

En ik moest even graven naar een eigen architectuur foto toen ik deze "double exposure" foto vond van jaren terug. Lekker abstract, maar dit hoeft natuurlijk niet, mag wel.

Architectuur is meer dan abstractie. Het kan een volledig gebouw zijn wat in mooi licht is vastgelegd, je kunt de spiegelingen (daar is ie weer, weten we nu alles van!) in de prachtige gebouwen in Rotterdam of elders gebruiken. Je kunt heel strak werken, je kunt met veel contrast, in zwart wit of juist met veel kleur werken. Máár het MOET wel echt duidelijk zijn dat het om het gebouw gaat. 

Denk er even goed over na. Ga een locatie spotten en eerst eens goed kijken. Ga dan "als dat kan" terug op een of verschillende momenten waarop het licht anders is, waardoor het gebouw er weer heel anders uit zal zien. Maak bijvoorbeeld eens een foto in het blauwe uurtje of gouden uurtje of juist bij slecht weer. En kies dan welke omstandigheden je het mooist vond. Maak er een project van, een uitdaging. Enne 1 voordeel... het gebouw loopt niet weg! Dus de duur van je sluitertijd is niet heel relevant.
Je werkt met een diafragma van ongeveer F11-F16, als dat even kan, voor lekker veel scherpte. Je mag ook van de HDR techniek gebruik maken als je dat wil uitproberen. Op zoom.nl vond ik een leuk artikel om jullie op weg te helpen: https://zoom.nl/…/25341-de-10-belangrijkste-architectuurfot…

Gebruik ook vooral een statief (of leg je camera op een muurtje of prullenbak) voor mooie strakke foto's en doe soms eens letterlijk een stapje terug. De minste vervorming (schuine lijnen) behaal je door iets naar achteren te stappen en op minimaal 50 mm te fotograferen. Probeer dan ook, in het geval je toch schuine lijnen hebt 'terwijl dit niet de bedoeling was' dit te corrigeren achteraf. 

De foto's mogen zijn van de buitenkant of van de binnenkant van het gebouw. Google eens op architectuur fotografie en doe inspiratie op!

Je kunt ook mooi met verdwijnpunten werken, ook een 2018 maandchallenge of met details. Het is enorm veelzijdig, maar ga op pad en ga eerst eens kiezen en ga vandaar uit een plan maken om uit te voeren. Dit is weer een andere manier van werken dan bij veel voorgaande challenges, je kunt hier simpelweg heel veel voorbereiden, doordat je onderwerp er altijd is. 

Compositie en vlakverdeling is in deze challenge van groot belang. Probeer dingen uit en maak daarna je keuze. Houdt je iso zo laag mogelijk voor de meest strakke en cleane foto's.

Omdat het een moeilijke challenge is mag je maximaal twee foto's insturen deze keer!
Wil je meedoen, post dan je foto's NIET vooraf al op de pagina van de fotoclub, maar mail ze naar fotoclub@ in2pictures.nl (zonder spatie).
Insturen kan tot en met 25 november.

Ik wens jullie weer enorm veel plezier!! Trek lekker de stad eens in en ga ontdekken. Neem geen genoegen met een eerste kiekje, maar ga op ontdekkingsreis om de ultieme hoek en compositie te maken! 

Good luck!! Jullie kunnen dit, dat weet ik zeker!

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel