September 2019 - Maandchallenge Sportfotografie

Maandchallenge fotografie challenge Sportfotografie bij in2pictures.nl fotografie

 

Deze maand is het thema van de challenge een verzoekje van een van de leden van de fotoclub. Dat mag he, als je een leuk idee hebt dan mag je dat aangeven misschien kan ik er dan wat mee. In dit geval ben ik het aangegaan. Het thema van de maandchallenge voor september is geworden...

SPORTFOTOGRAFIE

Onder sportfotografie versta ik foto's waarbij veel bewogen wordt. Onderwaterdammen is misschien wat minder actief dan wat ik hier bedoel snap je... ;)

Foto's waarop duidelijk beweging te zien is. De beweging mag bevroren of artistiek bewogen zijn, dat is mij om het even. Als het maar duidelijk is dat er snelheid was op het moment van fotograferen. Mijn voorbeeld is daarom eigenlijk hartstikke fout, want deze fietser stond stil, de foto is in de studio gemaakt. Maar het is wel een foto die alles met sport heeft te maken. Omdat ik niet zo heel veel sportfoto's maak had ik geen goede "langs de lijn" voorbeelden voorhanden en ik ben nog steeds trots op deze foto, dus ik vond het toch een goed voorbeeld. Als je er zoiets creatiefs van maakt dan mag dat ook, maar liever heb ik echt wel "snelle" foto's. Het mag kindersport of volwassenensport zijn dat maakt mij niet uit. Als je geen "echte" sport voor handen hebt dan mag sportief bezig zijn ook.

Een nieuwe regel in deze challenge is dat de foto niet ouder mag zijn dan 6 maanden en het liefst maak je natuurlijk een nieuwe foto! Ik hoop dat jullie er weer helemaal voor gaan. Dit keer dus eens geen natuurfoto's en voor sommigen wellicht uit de comfortzone, maar dat geldt bij iedere challenge wel voor iemand, dus dat is geen excuses om niet mee te doen.

Ik weet dat er veel leden in de fotoclub zitten die zelf lekker sporten, sportende kinderen hebben of die gewoon graag kijken naar sport. Neem je camera mee en ga eens proberen om een uniek beeld te schieten.

Tips:

Zet je ISO waarde iets hoger (bijv. als je buiten bent naar 400), houdt je F-waarde laag maar niet té laag (F5.6/6.3), zet je focus op continue en als het goed is is dan je sluitertijd snel genoeg. Liefst rond of sneller dan 1/1000e wanneer je het beeld echt wilt bevriezen. 

Fotografeer je binnen dan heb je een nog grotere challenge, dan hoop ik dat je camera hoge ISO waardes aankan want die zul je nodig hebben. Je zult dan waarschijnlijk de 1/1000e niet halen en dus zul je heel goed moeten timen wanneer je de foto schiet. Pak een moment, net die ene seconde dat je weet dat de waterpoloër de bal even twee seconde relatief stil heeft net voor een worp of fotografeer een zwemmer van voor, dan heb je ook meer tijd om de foto scherp te krijgen dan vanaf de zijkant. 

Voor degenen die dit onderwerp echt heel leuk vinden is er een lezing verzorgt door de Kamera Expres in het Isala theater door sportfotograaf Frits van Eldik op 19 september. Wellicht leuk om je daarvoor aan te melden. 
https://www.kamera-express.nl/lezing-sportfotografie-fritsvaneldik

Heb je zelf geen familie of vrienden die je kunt fotograferen, doe dan eens een oproepje hier op de fotoclub, misschien kun je met elkaar een sportevenement bezoeken. Let wel op, dat niet iedereen ervan gediend is om gefotografeerd te worden, dus als je een topfoto denkt te hebben, overleg dan even met de persoon in kwestie om problemen voor jezelf te voorkomen. Waarschijnlijk is diegene er zelf ook blij mee.

Regels voor inzenden:

-Post je foto niet voor de einddatum op de tijdlijn van de facebook fotoclub (ben je nog geen lid, klik dan hier en meld je aan: https://www.facebook.com/groups/in2pictures.fotoclub/). De foto's die je niet geselecteerd hebt mag je best delen, maar de beoordeling achteraf moet zo anoniem mogelijk zijn, dus de definitieve foto aub niet vooraf al delen.

-Stuur uiterlijk 25 september 1 foto per mail naar fotoclub@in2pictures.nl. Verklein je foto niet te veel aub. Stuur hem gewoon in origineel formaat of verklein naar max 2000 pixels (lange zijde).

-De foto heb je zelf gemaakt, de foto mag maximaal 6 maanden oud zijn maar is het liefst nieuw gemaakt om jezelf een echte challenge te geven. 

Tot slot

We hebben in de laatste challenge gezien dat veel mensen mee willen en kunnen doen aan de challenges, ik hoop toch weer op minstens zoveel inzendingen. Trek de stoute schoenen aan en doe mee, wat heb je te verliezen?? Helemaal niets, er valt alleen maar heel veel van te leren. Juist omdat het geen makkelijk onderwerp is. Het 'doen' zal ervoor zorgen dat het je steeds beter af gaat. Verwacht niet in een keer een topfoto te schieten, oefening baart kunst.

Deze challenge worden er geen prijzen uitgereikt. Als je wint dan krijg je alle eer voor je foto en wordt je een maand lang omslagfoto op de facebook pagina van de fotoclub en natuurlijk wordt je foto ook getoont op mijn website. Op mijn website vermeld ik altijd alleen de voornaam van de winnaar om privacy redenen.

© 2016 - 2022 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel