De Uitslag - Maandchallenge Januari - een feestelijke serie

Daar is ie dan de uitslag van de eerste maandchallenge van 2020!! Wat een spannende telling zo zeg! Gaan we niet iedere keer doen want het is nogal omslachtig voor mij, maar voor nu vond ik dit het eerlijkst. De volgende keer is het weer gewoon zoals het altijd was.

 

Maarrrr...... the winner is.....

 

Marloes Donker!! Relatief nieuw in het fotograferen, volledig aangestoken door schoonzusje Jacqueline Donker die op een prachtige tweede plek staat!! Hoe leuk is dat.

 

Marloes (serie 4) wist de show te stelen met een hele mooie detailfoto van een kerstbal, gevolgd door een prachtig portretje van haar mooie dochter en een zeer creatief en gewaagde derde foto, een "out-of-focus" weergave van de kerstboomlampjes. Dit is echt een gevoelsserie, eentje waar je het warm van krijgt! Echt ontzettend goed gedaan. Je hebt je fonkelnieuwe camera heel goed gebruikt Marloes!! Je kreeg in totaal 106 punten (van volgens mij 13 mensen) en dat is heel hoog! Je laagste cijfer was een 4, van mij kreeg je een 5. Ik vind je foto's prachtig, maar ik verkoos twee andere series als nummer 1 en 2 omdat ik daar het verhaal nog iets meer in terug zag, maar ik vond het een lastige top 3 om te maken, het lag dicht bij elkaar vond ik. Maar met kop en schouders steek jij boven de rest uit.

 

Nummer 2 (serie 1) is dus Jacqueline geworden. Je worstelde enorm met licht en donker en sluitertijd en compositie. Je bent er heel intensief mee bezig geweest en dat zie je. De kleuren kloppen bij elkaar, het verhaal vind ik overduidelijk, de eerste foto is om bij weg te smelten echt!!! Je was dus mijn nummer 1. Met 7 punten van mij erbij kwam jij op maar liefst 96 punten.

Als ik toch iets van kritiek zou moeten geven, dan is dat eigenlijk geen kritiek want je kunt er niet zoveel mee. De muur achter je dochter is wit (wat ik zeg, je kunt niet zoveel anders) en het had de sfeer ten goede gekomen als die donkerder was. Maar ja, dat was nu eenmaal niet zo. Heerlijke foto's en een prachtige serie.

 

Nummer 3 is geworden serie 7 van Wendy Blue. Deze serie bevat eigenlijk gewoon drie hele mooie krachtige foto's. Ik zie wel de serie maar ik zie ook herhaling in foto 1 en 2. Door de heftige kleuren van foto 1 en 2 valt foto 3 een beetje in het niet terwijl die wel de serie maakt. Ik had foto 2 dan ook graag vervangen door bijvoorbeeld een overzichtsfoto of een foto die de kleuren meer bij elkaar zou trekken. Je kreeg van mij daarom 4 punten wat je in totaal op 89 punten bracht. Het feest zie ik er zeker wel in, want niet iedere dag lopen er lichtgevende draken door de straat. Dus dat vind ik goed en origineel gevonden.

 

Nummer 4 is geworden serie 3 van Judith Haak. Ook jij bent heel bewust met deze opdracht bezig geweest, ook dat is goed te zien. Ik vind foto 1 en 2 echt super krachtig. De diepte in de detailfoto vind ik erg mooi. Bij foto 3 zie ik veel herhaling van foto 1 en het stond al in de commentaren, hij kijkt wat ongemakkelijk door de confetti net bij haar oog, terwijl de confetti wel juist heel leuk is. De serie had bijvoorbeeld afgemaakt kunnen worden door een echt eind van het feest vast te leggen bijvoorbeeld, ik noem maar een zijstraat, of het feest in volle gang. Series bedenken is echt wel heel lastig gebleken en ik vind dit serieus echt een hele goede vrolijke en gezellige serie. Vanwege bovenstaand commentaar kreeg je van mij 3 punten waardoor je in totaal op 83 punten kwam.

 

Nummer 5 is serie 5 van Pim Harryson. Het Zweedse Lucia feest is zo'n prachtig feest. Kijk het filmpje van de Zweedse Jonna Jinton die het verhaal van dit feest ontzettend mooi verfilmd heeft en je begrijpt in een klap deze serie.

 

https://www.youtube.com/watch?v=34xgG2q8KMQ

 

Toen ik de serie van Pim op zijn eigen Facebook zag dacht ik meteen, dit is een winnaar. Prachtig sfeervol geschoten foto's in een overduidelijk Zweedse sfeer. De serie is ook heel duidelijk een serie met een verhaal. Alleen het probleem blijkt dat als je het verhaal niet kent, je het er niet uithaalt. En dat is jammer. Bij foto 1 had ik het mooier gevonden wanneer ze niet in de lens gekeken zou hebben. En.... maar dit is echt een detail en iets van mij... maar ik kan dat tegen jou wel zeggen Pim. Qua serie had ik het mooier gevonden wanneer foto 1 niet op links georiënteerd was. Nu staan portret 1 en 3 van elkaar af qua houding, maar dat is echt een detail hoor! Als je foto 1 en 3 zou spiegelen dan trekken ze meer naar elkaar toe.

Ik heb ontzettend getwijfeld tussen mijn nummer 1 en 2 want eigenlijk stonden ze bij mij gelijk, maar ik moest verdelen en ik vond toch de serie van Jacqueline 1/10e puntje fijner om naar te kijken. Dus van mij kreeg je 6 punten van de in totaal 75 punten.

 

Nummer 6 is serie 6 geworden van Sandra de Man. De meesten van ons hebben vast wel meegekregen dat Sandra zich totaal vergist had in de opdracht. Ze stuurde mij apetrots de foto's van de arend met de schelp in zijn bek en de foto van haar dochter die daar weet ik het hoe lang heeft gezeten totdat moeders haar perfect uitgelijnd had binnen de contouren van de schelp. Uren mee zoet geweest. Maar toen bleek de opdracht dus heel anders te zijn en moest ik de serie afkeuren helaas. Sportief als Sandra is bedacht ze ineens; ik heb nog hele leuke foto's van het Dickens festijn, dan zoek ik er daar drie van bij elkaar. En dat laatste zie je wel wat terug. Het zijn los van elkaar echt leuke foto's, vooral de ganzenfoto vind ik grappig, verre van perfect maar grappig met die fotografen op de achtergrond. Maar weet je ik vind het gewoon heel tof dat je er op deze manier gewoon ingegaan bent om toch een bijdrage te kunnen leveren aan deze super lastige challenge.

Je kreeg van mij 2 punten van de in totaal 53 punten.

 

En dan nummer 7 (serie 2) van Jan Engel. Jan wilde ook gewoon heel graag insturen en beleefde met oud en nieuw een super mooi feest wat hij vastlegde met zijn mobiel, hij zag er een serie in en stuurde hem op. Hij wist al dat het er verder in januari niet meer van ging komen en wilde toch meedoen. Hij wist ook al dat het niet zijn beste foto's ooit waren, maar meedoen wordt gewaardeerd en dat heeft Jan heel goed gezien.

Maarrrrrrrrr...... de serie op zich is briljant en werkelijk perfect samengesteld! Als de foto's met meer zorg en aandacht gemaakt zouden zijn dan het een winnaar kunnen zijn. Maar ehhh... Jan het is je totaal vergeven, want genieten van een feest met je geliefden om je heen is nog altijd belangrijker dan het perfecte plaatje schieten! Chapeau voor jou en super tof dat je hebt ingestuurd.

 

Zo zie je maar mensen, meedoen is veel belangrijker dan winnen! En wees eerlijk het is toch weer een genot om al deze foto's te mogen bekijken. Beoordelen wordt als lastig ervaren, maar ook daar leer je van en ook daarin heb ik deze keer veel van jullie gevraagd.

 

Maar ik ga jullie natuurlijk nu wel oproepen om van jullie "luie gat" (excuse me!! hahah) te komen en in februari vol frisse moed weer mee te doen. Het is gewoon zo leerzaam. Ookal fotografeer je met je mobiel, iedereen kan en mag meedoen. Wees niet bang voor lage of geen punten of commentaar. Juist daarvan leer je. Door mee te doen verbeter je stap voor stap je eigen fotografie en bovendien krijg je weer veel meer zin om erop uit te gaan en mee te doen. Een challenge is veel spannender wanneer je eigen foto meedoet!

 

Voor nu bedank ik de zeven deelnemers ontzettend voor hun inzet en toewijding en ik bedank iedereen die de moeite heeft genomen om deze challenge te beoordelen, want ook dat wordt enorm gewaardeerd! Dank jullie wel weer.... en tot volgende maand!!!!

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel