December 2021 - Challenge Yourself

challenge yourself maandchallenge in2pictures fotoclub fotoschool

 

CHALLENGE YOURSELF!

Normaal gesproken gaat de december challenge over een foto met een verhaal, de kwaliteit was daarbij ondergeschikt aan het verhaal. Deze keer vraag ik jullie om simpelweg jullie beste foto van het bijna afgelopen jaar te posten!! Daar hoort nog steeds een verhaal bij, maar het verhaal is niet meer het belangrijkste, dat is de foto.

En ja, je leest het goed, posten. ALLEEN in december stuur je je foto niet per email, maar post je deze rechtstreeks op de pagina van de fotoclub.

Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden, dus lees het EERST even goed door aub:

1. begin je tekst altijd met CHALLENGE YOURSELF

2. er moet een uitgebreide tekst bij zitten met een reden waarom deze foto jouw beste foto van 2021 is! Eén zin is echt niet voldoende. Doe er even je best voor.

3. als je post dan reageer ook bij andere op hun foto's! Iedereen vind een beetje persoonlijke aandacht fijn. Zorg dat je commentaar altijd opbouwend is. Kritisch zijn mag maar wel op een vriendelijke en onderbouwende manier. Als je kritiek hebt dan moet je ook kunnen aangeven wat je dan anders gedaan zou hebben.

4. de foto MOET in 2021 door jou zelf geschoten zijn óf je staat zelf op de foto.

Het doel van deze challenge is dat je jezelf uitdaagt! Het is dus vooral ook een oproep aan diegenen die normaal gesproken geen foto durven in te sturen voor de maandchallenge omdat ze bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn. Daar wil ik zo graag vanaf. Iedereen moet zich genoeg thuis voelen in deze fotoclub om te willen posten. Het is geen uitsloven wat je doet als je meedoet, het is terecht trots zijn op een foto. 
En ja natuurlijk de ene foto zal technisch beter zijn dan de ander, maar daar gaat het niet om. Je bent in deze fotoclub om te lezen over fotografie en om te leren van anderen en jezelf. En het is een absoluut leerproces als je begint met posten! Ik wil als voorbeeld graag even noemen Leonie Schijf en Bianca Pijper. Twee vriendinnen die vorig jaar bij mij de driedaagse workshop volgde en sindsdien iedere challenge hebben meegedaan en vele vervolgcursussen hebben gevolgd. Zij ontdekten dit jaar dat hun verwachtingen van hun eigen foto's naar boven is bijgesteld, ze gingen meer eisen van hun camera's en gingen meer aandacht geven aan hun foto's en aan de challenges. In het begin vonden ze het insturen voor de maandchallenge doodeng en werden er niet veel punten binnen geharkt, maar ze gingen door en kijk nu eens.... tot twee (of zelfs drie) keer toe belanden ze in de top 5 en zelfs op nummer 1!!! Dat allemaal door lef, toewijding en motivatie. Ik ben blij dat ik dat met deze fotoclub heb kunnen bereiken.

Dat is meteen een bruggetje naar het volgende waar ik erg trots op ben en meteen de essentie van mijn eigen CHALLENGE YOURSELF foto. 

              VRIENDSCHAP!!

Deze fotoclub verbindt, fotoliefhebbers ontmoeten elkaar via workshops en/of excursies. Houden contact via de fotoclub en/of whatsapp, spreken nog eens met elkaar af en nog eens en voor je het weet is er een mooie vriendschap ontstaan. Mijn 2021 heeft zeker weten in het teken van vriendschap gestaan. In voorgaande jaren ging ik al vaker met een clubje vriendinnen op pad, maar dit jaar kwamen daar kleine reisjes bij, waarvan Helgoland de grootste was. 
Een clubje meiden wat als een whatsapp groepje begon, ging door als een hechte groep vriendinnen waarin lief en leed gedeeld wordt, gejankt, maar vooral HEEL VEEL gelachen wordt en waarin de meeste genante filmpjes in opgenomen worden (op de een of andere manier bijna altijd met mij in de hoofdrol, vraag maar niks...). Dit is mij zo dierbaar dat kan ik met geen pen beschrijven. Bij deze wil ik daarom ook even Daphne, Bianca, Cynthia, Sietsanne en Deborah heel erg bedanken voor het aanhoren van mijn soms domme, soms nogal belerende, soms totaal onterechte opmerkingen, maar ik wil jullie nog meer bedanken voor al het plezier en de fijne momenten die we gedeeld hebben.
De foto hieronder schoot ik op Helgoland, wat begon als een officiele fotoreis wist ik met goedkeuring van de meiden om te zetten in een vriendinnentrip waarin ik zelf ook de ruimte zou hebben om te fotograferen en waarin ik vooral gelijkwaardig zou zijn aan de meiden. Vooral dat laatste wilde ik heel graag. Tijdens deze reis verlegde ik voor mijzelf een kleine grens in fotografie. Want waar ik vaak de neiging heb om alsmaar in te zoomen op de vogels koos ik nu meerdere malen voor een groothoek foto. Een kleine aanpassing, maar het levert een totaal ander beeld op. Bovendien maakt een grote hoek het moeilijker om het beeld rustig te houden. Dit was een van mijn eerste foto's die ik op deze manier maakte en meteen was ik in jubel stemming. Ik voegde er een hele zachte invulflits aan toe (iets wat ik ook niet zo vaak doe) en het plaatje was compleet inclusief prachtige lucht in de achtergrond. Wat een heerlijk moment was dit, een echte persoonlijke eye opener. 


BEOORDELING

Deze challenge kent geen winnaar en ook geen verliezer. Iedereen bekijkt de foto's die geplaatst worden, leest het verhaal erbij en geeft er een mooie opmerking bij. Dit mag uiteraard opbouwende kritiek zijn, anders leer je er niets van. Het is altijd goed om te lezen hoe je een dergelijke foto zou kunnen verbeteren. Maar er is ook altijd een positieve toon. Op die manier is het voor iedereen leuk om mee te doen. Dus naast jullie inbreng in foto's heb ik jullie ook nodig als beoordelaars!

DUS MENSEN, DUIK JE ARCHIEF IN!! LATEN WE 2021 MET EEN KNALLER AFSLUITEN!!!

 

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel