Welk fotobewerkingsprogramma past bij mij?

Home Beeldbewerking | Beeldbewerking Lightroom (cloudversie) | Basis workshop Photoshop en Lightroom Classic |MASTER Beeldbewerking

welk fotobewerking programma past bij mij? Adobe Lightroom classic, photoshop, in2pictures fotoschool

Stel je bent al een poosje aan het fotograferen en je wilt toch iets meer uit je foto's halen. Dan moet je een keuze gaan maken uit de wir war van fotobewerkingsprogramma's die op de markt zijn. Om het ietsje makkelijker te maken beperkt de in2pictures fotoschool die keuze tot de Adobe programma's.

Maar ook binnen de prachtige bewerkingsprogramma's van Adobe zijn er keuzes die gemaakt moeten worden.

Laten we eens beginnen met de keuze tussen: 

Lightroom of Lightroom classic

Wanneer je met Lightroom wilt gaan werken dan heb je de keuze om dit te doen met de al lang bestaande versie van Lightroom die sinds de nieuwe versie is omgedoopt tot Lightroom Classic of de nieuwe cloud-based versie die nu Lightroom heet.

Lightroom Classic koop je in een abonnement gezamenlijk met Adobe Photoshop. Hiervoor betaal je 12,09 euro per maand (juni 2022).
Het nadeel van Lightroom Classic is dat wanneer je met meerdere computers werkt je op iedere computer een aparte bibliotheek hebt. Dit houdt in dat je op je laptop niet verder kunt met een bewerking die je op je desktop gestart bent. Althans dit kan niet zomaar, via verzamelingen zou je dit nog wel kunnen realiseren, maar dan moet je dus vooraf aangeven met welk album je verder zou willen.

De nieuwe versie van Lightroom heet gewoon “Lightroom”.
Dit is een cloudversie van Lightroom. In grote lijnen heeft deze dezelfde functies met een iets andere interface. Je kunt nu op je mobiele telefoon, op de webversie van Lightroom of op je laptop met dezelfde foto’s aan de gang. Dit is een groot voordeel.
Maar er zijn ook een nadelen. 

We zullen de voor- en nadelen van beide programma's eens op een rijtje zetten.

Nadelen Lightroom classic

- je moet zelf zorgdragen voor een back-up van je foto's

- je kunt je bewerkte foto's op een andere pc niet terugzien, per PC is er een catalogus waarin je bewerkingen bewaard worden

- het classic programma kan als iets ingewikkelder ervaren worden dan de Cloud versie

Voordelen Lightroom classic

- het heeft een eigen catalogus, waarin je zeer eenvoudig je foto's kunt terugvinden

- er is een makkelijke en snelle connectie met Adobe photoshop

- je foto's zijn makkelijk te exporteren tbv een diashow, afdrukken, fotoboeken of webafbeeldingen

- de export en synchronisatie opties zijn uitgebreider

- je kunt heel goed ordenen en structuur aanbrengen op je harde schijf

Gelijk in beide versies

- de fotobewerkingsopties zijn in beide versies nagenoeg gelijk

Voordelen Lightroom (cloudversie)

- je kunt op alle mobiele apparaten en op je computer in dezelfde lightroom versie werken, met dezelfde bestanden

- Adobe Sensei, een zoekfunctie waarbij je foto's kunt zoeken zonder dat je trefwoorden hebt gebruikt

- het is gebruiksvriendelijk en redelijk eenvoudig te leren

- je hoeft niet na te denken over je catalogus

- je foto's zijn altijd in de cloud geback-upt

Nadelen Lightroom (Cloudversie)

- je brengt geen structuur aan op je harde schijf, maar kunt wel foto's bundelen dmv het maken van "albums". Er is wel de optie in Lightroom om je foto's meteen dubbel op te slaan op een externe harde schijf

- als je cloudruimte vol is, moet je die óf zelf legen door foto's te kopiëren naar je harde schijf (en daarna te verwijderen uit de cloud) óf je moet extra cloudruimte bijkopen. Dit gaat ook met een maandelijks abonnement (zie hieronder bij abonnement informatie). Het maandbedrag kan hierdoor flink oplopen

- je bent afhankelijk van wifi snelheden wanneer je onderweg foto's wilt laden


Even over de prijzen!

Adobe biedt verschillende abonnementen aan. Let op, deze prijzen waren geldig op het moment van het schrijven van dit artikel (juni 2022). Het kan dus zijn dat hier inmiddels wijzigingen in geweest zijn. Hiervoor verwijs ik je naar de website Adobe.com.

1.Gratis Lightroom Mobile

Ja, je hoort het goed, er bestaat een gratis mobiele versie van Lightroom. Deze kun je gebruiken op je smartphone en ipad.
Er zijn een aantal basis bewerkingen die je kunt doen met deze versie. Maar de echt interessante bewerkingsopties die kun je vrijkopen voor 4,99 per maand. Echter heb je dan slechts 100 GB cloudopslag en dat is natuurlijk zo vol. Dit is allemaal prima wanneer je toch je foto's nadat je ze geplaatst hebt weggegooid, maar minder handig als je graag een archief aanlegt.

Er is een optie om je opslag te verhogen tot 1 TB (10,49 per maand), maarrrrrr... dan heb je nog steeds alleen maar toegang tot de ONLINE versies en niet tot de desktop versie. Je bent dus altijd aangewezen op je telefoon of ipad.

2.Lightroom (de cloud-based versie)

Wanneer je alleen gebruik wilt maken van de cloud versie van Lightroom (als desktopprogramma en als mobiel programma) dan kun je daar een abonnement voor afsluiten van 12,09 per maand. Je kunt in dit abonnement dus geen gebruik maken van andere programma's zoals Photoshop of Lightroom classic.
Met dit abonnement koop je 1 TB cloud opslag. Wanneer dit volloopt dan kun je per TB je abonnement verhogen. Echter dit betekent dat je abonnement per TB verhoogd wordt met 12,09 per maand.

3.Lightroom classic

Wanneer je het Fotografielidmaatschap afsluit via Adobe dan krijg je daarvoor terug Lightroom (cloud met 20 GB opslag), Lightroom classic en Photoshop. Een uitgebreid abonnement dus voor 12,09 per maand. Je moet hiervoor wel zelf je back-up regelen aangezien je bij gebruik van Lightroom classic en Photoshop niet van Adobe cloud diensten gebruik maakt. Zoals je ziet kun je in dit abonnement alsnog kiezen om gebruik te maken van de cloudversie van Lightroom maar dan slechts voor 20 GB en dat is erg weinig. Dit zou je dan kunnen gebruiken om onderweg even aan een aantal foto's te kunnen werken, niet voor je volledige workflow.

Er is ook een uitgebreidere versie van dit abonnement, het fotografielidmaatschap 1TB. Hierin heb je hetzelfde abonnement als hiervoor genoemd, maar dan met 1 TB aan cloudopslag. Je betaalt dan alleen wel 24,19 per maand.

Conclusie

  • Bedenk of het voor jou belangrijk is om online te kunnen werken. Als dat voor jou prioriteit heeft dan zou ik de eerste "gratis" optie met uitbreiding naar 1 TB NIET kiezen. Voor anderhalve euro meer sluit je namelijk (ook voor 1 TB) optie 2 af. Je hebt dan én de desktopversie en de online versies.

 

  • Wanneer het online of op meerdere pc's bewerken van je foto's minder belangrijk is dan zou ik kiezen voor optie 3. Voor 12,09 euro per maand kun je dan van alle programma's gebruik maken. Je accepteert dan wel dat je slechts voor een incidenteel online werken de cloud versie gebruikt met slechts een aantal foto's. Of je accepteert de hogere kosten voor een uitbreiding van het Lightroom cloud abonnement. Maar eigenlijk vind ik dat je bij deze optie kiest voor gebruik van Lightroom classic als basis bewerkingsprogramma met Adobe Photoshop en eventueel de cloud versie van Lightroom als aanvulling.
     
  • Maar wanneer je niet zo heel handig bent met de computer en je bang bent dat Lightroom classic en/of Photoshop te ingewikkeld voor je zullen zijn, kies dan voor de Lightroom (cloud) versie. Met de 1 TB limiet die je dan wel even in acht moet nemen.

Lightroom en/of Photoshop

Wanneer je kiest voor optie 3 dan krijg je dus binnen je abonnement de mogelijkheid om naast Adobe Lightroom classic ook gebruik te maken van Adobe Photoshop. Maar wat zijn dan weer de verschillen tussen die twee programma's?

De verschillen tussen de programma's zijn erg groot. De programma's vullen elkaar vooral heel goed aan!

Adobe Lightroom Classic:

Dit programma is een kei in het bieden van de mogelijkheid om een bepaalde workflow te creëren. Je organiseert, sorteert, bewerkt, synchroniseert en exporteert je foto's op een manier die je je snel eigen kunt maken met de juiste training.

Adobe Photoshop:

Dit programma is vooral bedoeld om tot in detail je foto's te bewerken. Je kunt nog gedetailleerder werken dan je al kunt in Lightroom classic. Daarnaast heb je de optie om foto's samen te voegen, zoals bijvoorbeeld bij focus stacking gedaan wordt. Maar ook het samenvoegen van twee foto's waarbij op de ene foto de ene persoon goed kijkt en op de andere foto de andere persoon is een fluitje van een cent in Photoshop en onmogelijk in Lightroom Classic of Lightroom.

Ga terug naar de hoofdpagina Beeldbewerking om te kijken welke Workshop-opties er zijn voor de verschillende programma's.

 

© 2016 - 2022 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel