Natuurfotoworkshop: Herfst met de telelens

Workshops & Excursies | Fotoreizen | Personal Coaching | Maatwerk | Tips & Tricks | Fotoclub | Cadeaukaart

Fotografeer de herfst met de telelens op Landgoed de Utrecht.

Landgoed de Utrecht is een werkelijk prachtig natuurgebied gelegen in de Brabantse Kempen. Het is een landgoed waar naaldbos, loofbos en heidegebieden samenkomen. In de late herfst zijn de bomen prachtig gekleurd en krijgt de zon voldoende ruimte voor het creëren van mooie zonneharpen wanneer de weersomstandigheden daar goed voor zijn. Het is ook een uitstekende plek voor het vastleggen van een mooie zonsopkomst. Nieuwsgierig geworden? Ga dan mee en ik leer je alles over het fotograferen met een telelens.

Vanaf de uitkijktoren heb je prachtig zicht op de gekleurde boomtoppen en de vennen. In de vroege ochtend hoor je de ganzen, reigers, aalsgolvers en honderden kleinere vogelsoorten om je heen. Op deze plek is echt voor ieder wat wils te vinden. Hoe leg je al deze pracht vast?? Ga mee op ontdekking in dit prachtige natuurgebied en leer van mij alles over fotograferen met de telelens.

De telelens is in deze workshop onze grootste vriend. Leer kijken door een telelens om prachtige intieme scenes te creëren. Zo zorg je voor rust in je foto’s. Bij zonsopkomst zullen we bij het ven staan waar zich hopelijk een mooie zonsopkomst zal voltrekken. Vogels vliegen af en aan en kunnen een fijne toevoeging zijn in je foto’s. Later lopen we naar de uitkijktoren om over de prachtig gekleurde boomtoppen heen te kunnen kijken. Blijf je liever met beide benen op de grond, dan kan dat natuurlijk ook, er is genoeg te zien. 

Werken met een telelens betekent visualiseren wat er in de verte interessant kan zijn en dat is niet altijd gelijk met het blote oog zichtbaar. Laat je verrassen door de bijna ontelbare mogelijkheden van de telelens en verwonder je over de natuur in een geïsoleerd stukje natuur. Creëer landschappen die zorgen voor mooie rustige serene beelden. Er zijn onderwerpen genoeg in dit gebied, zeker in de herfst.
Werken met een telelens lijkt makkelijk maar dat gaat echt niet altijd op. Je kunt met de telelens veel meer dan vogels en wildlife fotograferen.

Deze workshop wordt georganiseerd door in2pictures fotoschool in samenwerking met Natuurfotografie.nl

Wat leer je in deze workshop?

 • We starten de ochtend aan het ven, waar we ons tijdens de zonsopkomst zullen focussen op de bomen in de verte in het water en eventueel ook de vogels eromheen
 • Je kunt in deze workshop niet zonder statief. Let wel op dat deze in drassige ondergronden zal staan. Zorg desnoods voor sleeves om de poten van je statief te beschermen
 • Denk ook aan jezelf, een paar stevige laarzen en/of een regenbroek zijn geen overbodige luxe. Als je moet knielen in de drap dan is dat minder fijn in de spijkerbroek waarmee je daarna nog de auto in moet.
 • Een telelens met een bereik vanaf minimaal 150 mm is nodig. Het eindbereik is minder belangrijk, hoewel ook hier kan gelden hoe langer de lens hoe meer mogelijkheden je hebt. Als je een 150-600 lens hebt, neem die dan vooral mee. Heb je ook nog een lens met een iets minder bereik dan zou ik die niet thuis laten. We kunnen de auto redelijk dichtbij parkeren, dus er is altijd de optie om een lens te wisselen.
 • Degenen die het leuk vinden kunnen de uitkijktoren beklimmen, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de boomtoppen. Het is fotografisch een uitdaging omdat je tussen de hekken door zult moeten schieten. Neem een euro muntstuk mee om de toren op te kunnen.
 • Voor degenen die bang zijn om tijdens een prachtige zonsopkomst het wijdse ven niet te kunnen fotograferen is het natuurlijk toegestaan om ook je groothoeklens mee te nemen.
 • Heb je (gegradueerd) grijsfilters neem deze dan vooral mee, hiermee kunnen we de eventuele contrastverschillen opheffen en/of het water wat gladder trekken dan het in werkelijkheid is. Check vooraf of je de juiste ringen hebt om je filtersysteem ook op je telelens te kunnen gebruiken. Wanneer je geen filters hebt dan roeien we met de riemen die we hebben.

Wat zijn je vaardigheden voor deze workshop?

Deze workshop is geschikt voor beginners en fotografen met enige ervaring.

Wat heb je nodig voor deze workshop?

 • Je camera en je telelens vanaf minimaal 150 mm. De auto staat redelijk dichtbij, dus laat geen lens thuis liggen omdat deze zwaar is om te dragen.
 • Voor de zekerheid kun je ook nog een lens met een kleiner bereik meenemen en als je nog paddenstoelen wilt meepakken leg dan een macrolens in de auto (dit is overigens niet het doel van de workshop)
 • Een stevig statief en een mogelijkheid om je camera + telelens via je lens aan je statief te verbinden zodat het zwaarste punt op je statiefkop rust. Een gondel aan je telelens is de beste oplossing. Vaak zit deze er standaard al aan. Zorg dan wel voor een adapterblokje onder je telelens die op je statief past.
 • Wanneer je ze hebt: sleeves voor je statief om te voorkomen dat er vuil in de poten van je statief gaat zitten of reinig je statief grondig na afloop.
 • Beschermde kleding/stevige laarzen ivm drassige ondergrond. Tip; leg schone kleding/schoenen in de auto.
 • Een afstandsbediening als die hebt, maar de timer op je camera werkt ook goed.
 • Als je een polarisatiefilter hebt dan kun je die meenemen. Maar dit is geen noodzaak.
 • Als je (gegradueerde) grijsfilters hebt neem deze dan zeker mee. Check wel even of ze ook op je telelens passen. Gebruik je een filtersysteem check dan of je ook de juiste maat adapterring hebt om het systeem ook op je telelens te kunnen gebruiken. Het is niet erg als je geen grijsfilters hebt, dan moeten we de contrastverschillen anders oplossen.
 • Neem minimaal één euro muntstuk mee wanneer je de uitkijktoren op wilt. 

Aantal deelnemers

Het maximum aantal deelnemers voor deze workshop is 10. De workshop gaat door bij minimaal 6 deelnemers.

Waar en wanneer?

Locatie:  Landgoed Mildenburg in Oostvoorne

Tijdstip: 7:15-11:15 uur, de werkelijke tijd kan iets afwijken. 
​De data van deze workshop vind je onderaan deze pagina. 

Betaling

De prijs voor deze workshop is 79 euro per persoon. De betaling wordt in dit geval geregeld via Natuurfotoworkshop.nl.

Annuleringsvoorwaarden:

Voor deze workshop gelden de annuleringsvoorwaarden van Natuurfotoworkshop.nl. Deze workshop wordt door mij verzorgd in opdracht van Natuurfotografie.nl

Aanmelden

Klik op onderstaand plaatje om naar de aanmeldpagina van Natuurfotoworkshop te gaan.

 

© 2016 - 2023 in2pictures.nl fotografie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel